Breaking News

Pokušaj SNS zloupotrebe psihoterapeutskih udruženja

0 0

Savez udruženja psihoterapeuta Srbije, koji je registrovan kao udruženje građana, upravo je “ponudio na javnu raspravu” navodni “nacrt Zakona o psihoterapeutskoj delatnosti” kojim pokušava, na nezakonit i nevešt način, da uspostavi monopol ovog udruženja nad kompletnom psihoterapeutskom delatnošću u Srbiji. Predlogom se predviđa osnivanje Komore psihoterapeuta koja bi bila pandan Advokatskoj komori, i to nestručno i nelegitimno, tako što bi Udruženje građana pod nazivom “Savez udruženja psihoterapeuta Srbije” formiralo komoru kao instituciju, bez donošenja posebnog Zakona o komori psihoterapeuta, na jedan faktički potpuno voluntaristički i od države nekontrolisan način.

Pri svemu tome, Savez udruženja psihoterapeuta Srbije po Ustavu i zakonu nije ovlašćeni predlagač zakona, i ne može formirati nacrte zakona, a pogotovo nije ovlašćen da te nacrte stavlja na javnu raspravu, jer je zakonom jasno određeno da je ovlašćeni predlagač zakona ministarstvo iz odgovarajuće oblasti, te da je samo ministarstvo kao predlagač vlasno da eventualno formira radnu grupu za izradu nacrta zakona, u kojoj bi onda morali biti predstavnici različitih psihoterapeutskih grupa, a ne samo jednog udruženja građana, i da taj nacrt stavi na javnu raspravu. Postupanje Saveza udruženja psihoterapeuta Srbije ne samo da je problematično sa stručne strane, nego je zakonski kažnjivo.

Nestručnost ovog Nacrta vidi se iz niza elemenata, poput neadekvatnog razumevanja osnovnih pojmova relevantnih za psihoterapiju, ali i iz tehničkih aspekata “nacrta”, koji je, “predložen javnosti za javnu raspravu” tako što je otkucan delom na latinici, delom na ćirilici, što govori o neprofesionalnosti udruženja koje misli da može da formira komoru i da preuzme funkcije ministarstva.

Velika većina članova ovog udruženja nema nikakve međunarodne naučne reference u pogledu materije kojom se bave, pa samim tim nemaju ni autoritet da predlažu zakone, čak i kada bi na to imali zakonsko pravo. Osim toga, oni pozivaju javnost da im dostavi komentare na njihovu privatnu adresu, time faktički ignorišući zvaničnu proceduru za obavljanje javne rasprave.

Radi se o očiglednom pokušaju jedne interesne grupe da koristeći predizborno vreme, dok je SNS još na vlasti, na sumnjiv i nemoralan način “progura” jedan diskriminatorski i stručno potpuno neutemeljen zakon kojim bi se svim onim stručnjacima koje oni nisu okupili u svom udruženju faktički onemogućio rad.

Najoštrije upozoravamo javnost i Vladu Srbije da se na ovakav način dodatno urušava poverenje javnosti u institucije i u vlast, kao i u zakonitost, i pozivamo na to da se u korenu spreči još jedna voluntaristička zloupotreba javnog prostora i zakonodavnog postupka od strane neovlašćenih lica i interesnih grupa.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *