Breaking News

Samo nova vlast u Srbiji može garantovati celovitost Bosne

0 0

Najave britanskih parlamentaraca da će Britanija tražiti sklapanje “Dejtona 2” kojim bi se garantovala celovitost Bosne i Hercegovine zbog nastojanja da se ta zemlja pocepa i uništi, kao i najave da će Velika Britanija poslati vojsku, za početak bataljon (verovatno specijalnih snaga SAS) u Bosnu, dobrodošle su vesti.

Potrebno je da se obnovi obaveza i Hrvatske i Srbije da garantuju celovitost Bosne, a to trenutni režim u Srbiji, koji se rukovodi musolinijevskom populističkom, fašističkom ideologijom, i koji je izgubio svaku racionalnost u ponašanju, ne može.

Srpska vlast SNS je pokazala da je opasnost za Balkan, da je ona najveća pretnja Bosni, jer daje ideje i vetar u leđa Miloradu Dodiku da sve više koketira sa idejom korišćenja ustavnih ovlašćenja entiteta da razara jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu. Zato se novi sporazum, Dejton 2, ne može sklapati sa sadašnjom vlašću u Beogradu, nego tek nakon što se ova vlast pošalje u političku penziju.

Takođe, odluka premijera Džonsona da postavi brigadnog generala Stjuarta Piča, jednog od najviših vojnih zvaničnika Britanije i jednog od najviše rangiranih komandanata NATO, za specijalnog izaslanika za Balkan, dobrodošla je vest. Ona šalje jasnu poruku, zajedno sa američkim postavljenjem Kristofera Hila za ambasadora u Beogradu i Gabrijela Eskobara za specijalnog američkog izaslanika za Balkan. Ta poruka glasi: neće više biti šale, vreme belorusko-kineskog načina vođenja politike od strane malignih diktaturica na Balkanu je završeno.

Ova poruka vrlo jasno je došla od glavnog bezbednosnog analitičara SAD za Srbiju i Balkan, Danijela Servera, koji je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa upravo rekao da se Srbija definitivno opredelila da bude “autokratski saveznik autokratija”, da ona više nije saveznik demokratskog sveta, nego orijentalnih despotija i diktatura, i da takva politička grupa, sa tačke gledišta evropskih vrednosti, samim tim više nema legitimitet da vlada. To više nije proevropska niti civilizacijski prihvatljiva vlada.

Zbog svega navedenog, sa visokom verovatnoćom se može očekivati da će zapadni svet podržati nastavak protesta u Srbiji, da će oni biti redovni i sve masovniji, i da je model odlaska ove vlasti već jasno vidljiv. Sve što ta vlast čini samo će otežati pravni i društveni položaj njenih članova, a oni više, osim u Rusiju, poput porodice Slobodana Miloševića, i nemaju gde da pobegnu od pravde.

Velika Britanija treba da dobije podršku demokratskog sveta u Srbiji, svih onih ljudi koji veruju u demokratiju i civilizovanu politiku.

Velika Britanija treba da pomogne da se sa slomom režima odmah suspenduje nelegalni ustav, koji će režim upravo donošenjem izmena ustava izglasanih od strane jednopartijske, nelegitimne Skupštine, učiniti i politički nevažećim i lakom metom za suspendovanje.

Posle toga, Velika Britanija bi trebalo, zajedno sa SAD, da pomogne demokratskim snagama u Srbiji da rasformiraju najveći deo kriminalizovanog pravosuđa, da se pohapsi bar nekoliko hiljada pripadnika režima, pre svega sudija, tužilaca, socijalnih radnika i različitih žbirova i agenata koji su kršili ljudska prava i maltretirali građane i protivnike režima, uključujući one koji su ubijali, bacali ljude u reke, pucali im u leđa, maltretirali ih pred sudovima, demolirali im automobile i stanove, kucali im na vrata i uznemiravali ih, privodili ih, pretili im.

Potom treba ustanoviti tranzicione sudove.

Opozicija se već saglasila da će po dolasku na vlast, u roku od 6 meseci uspostaviti Specijalnog tranzicionog tužioca za pravosudni i politički kriminal, što podrazumeva i uspostavljanje specijalnih sudova za istu namenu.

Uporedo sa formiranjem Ustavotvorne skupštine i ubrzanim vođenjem postupaka, koji treba da uključuju najoštrije kazne za korumpirane pripadnike pravosuđa, socijalnih službi i političare, Srbija treba da aktivno učestvuje u novoj mirovnoj konferenciji o Bosni i Hercegovini, da potpiše, kao garant, novi mirovni sporazum, “Dejton 2”, kojim će se garantovati teritorijalna celovitost Bosne i Hercegovine u jednoj više centralizovanoj državnoj formi, sa manje autonomnim i manje destruktivnim entitetima.

Došao je krajnji trenutak da se Miloševićevom nasleđu, kadrovima i patološkim idejama koje su preživele od njegovog vremena, kaže da je njihovo vreme na Balkanu prošlo i da se građani balkanskih zemalja upute evropskim, civilizovanim, građanskim putem napred, uz očuvanje Bosne i Hercegovine kao kulturno, strateški i simbolički najvažnije zemlje Balkana.

Prof. dr Aleksandar Fatić

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published.