Breaking News

Revolucija

0 0

U svojim “Ranim radovima”, Marks je pisao o karakteristikama revolucije. Slagali se sa njegovom ideologijom ili ne slagali, ne možemo ozbiljno sporiti da je on otkrio zakonitosti revolucije.

Prva zakonitost o kojoj Marks piše je da revolucija mora uključivati nasilje. Da bi se jedna struktura zamenila drugom, mora se primeniti sila da se postojeće nepravedne institucije prilagode osećaju naroda za pravdu.

Druga zakonitost je ono o čemu Marks piše kao o “diktaturi proletarijata”, odnosno o prelaznom periodu diktature nove klase, to jest nosilaca revolucije, da bi se sprečilo kontaminiranje revolucije pripadnicima starog institucionalnog establišmenta.

Marks je lično učestvovao u revolucijama. Posmatrao je preke sudove koje su sprovodili revolucionari. Bio je filozof, intelektualac, ali je znao da nasilje prati svaku revoluciju i da bez njega nema preseka i novog početka.

U svim revolucijama, okupljao se veliki broj građana na ulicama, potom su ulazili u institucije, a nakon toga uspostavljali privremene organe vlasti, suspendovali ustav koji je pogodovao prethodnom režimu, i preko prekih sudova i različitih privremenih komisija ili saveta za administrativno upravljanje sprovodili pravdu nad botovima različitih režima, uključujući i njihove agitatore, to jest one koji su koristili svoje članstvo u vladajućim strankama ili veze sa tim strankama da lično profitiraju.

U ruskoj revoluciji, prekom sudu predata je porodica Romanov.

U francuskoj revoluciji, vršena su masovna pogubljenja na ulicama Pariza svih koji su učestvovali u prethodnom režimu.

U engleskim revolucijama i borbama među grofovijama, postojali su preki sudovi.

U Južnoj Africi, uspostavljene su “komisije za istinu i pomirenje”, koje su podrazumevale ono što se u Evropi naziva “lustracijom”, to jest eleminisanjem botova režima aparthejda iz političkog, institucionalnog i urbanog života i njihovu marginalizaciju.

U Češkoj Republici, posle komunizma, botovi režima su proterivani na selo i zabranjivano im je da ulaze u gradove ili da budu finansirani iz budžeta.

U Poljskoj i u Mađarskoj, zatvori su napunjeni botovima bivšeg režima.

U bivšoj Jugoslaviji, postojao je logor, Goli Otok, na kome su bili zatočeni botovi staljinističke ideologije.

U Nemačkoj posle 2. svetskog rata sprovedena je “denacifikacija”: svi nacistički botovi, dakle svi oni koji su zagovarali režim i ideologiju, sklonjeni su iz javnog života.

Čak i neki od nauticajnijih intelektualaca Evrope i dan danas su marginalisani u obrazovanim programima demokratskih zemalja samo zato što su bili botovi tadašnjeg režima i ideologije.

Dovoljno je pomenuti samo filozofa Martina Hajdegera, o kome se i danas u Americi govori kao o poslušniku nacista uprkos njegovom epohalnom doprinosu humanističkim disciplinama.

Šta nam sve ovo govori?

Zemlje o kojima je ovde reč su sve uspešne zemlje, a uspešne su uprkos istoriji destruktivnih ideologija, i to upravo zato što su napravile presek i diskontinuitet sa tim ideologijama kažnjavanjem botova tih ideologija. Problem nije samo u ideologiji i u političkom establišmentu: problem je u botovima u sudstvu, u ministarstvima, u tužilaštvu, u policiji, u nauci, u obrazovanju.

Svi botovi su uvek, u uspešnim revolucijama, procesuirani od strane organa tranzicione pravde.

Politička promena ili revolucija uvek ima karakter društvenog pročišćenja.

Marks je proces tranzicione pravde slikovito opisao igrom reči koristeći ime nemačkog filozofa Fojerbaha, naglašavajući značenje njegovog imena: “vatreni potok”.

Revolucija je vatreni potok koji guta one koji su učestvovali u korumpiranom režimu i od njega profitirali kradući od drugih privilegije, novac, pozicije moći, decu, zloupotrebljavajući svoje uloge, posebno u pravosuđu.

U istoriji demokratije, sloboda je uvek bila povezana sa revolucijom.

Zato Marks u svojoj prvoj “Tezi o Fojerbahu” revoluciju i definiše kao “praktičko-kritičku delatnost”, a u drugoj “Tezi” kaže da čovek, kao i narod, kroz revoluciju moraju “u praksi dokazati istinu, to jest stvarnost i moć, ovostranost svog mišljenja”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *