Breaking News

Psihološki reset

0 0

Rat u Ukrajini predstavlja početak reseta načina političkog mišljenja u Evropi, što je, uostalom, i eksplicitni cilj Rusije koji je ispostavila Zapadu kao svoj formalni zahtev: promena bezbednosne “arhitekture” u Evropi. Kao i svaki veliki, dramatičan, sistemski reset, i ovaj rat nosi sa sobom potencijal da dovede i do psihološkog reseta podaničkog mentaliteta u malim evropskim zemljama koje su decenijama pod diktaturom ili poludiktaturom korumpirane izvršne i sudske vlasti, a sve pod dirigentskom palicom pojedinih većih zemalja. Kada je reč o Srbiji, ona je već deceniju pod manje ili više otvorenom kriminalno-populističkom tiranijom jedne grupe na vrhu koju je instalirala i održavala na vlasti Nemačka uz pomoć drugih evropskih zemalja. Maligni uticaj Nemačke na stanje u Srbiji je stoga politički, moralni i bezbednosni. Istovremeno, upravo su nemački političari među najizrazitijim “jastrebovima” koji predvode sve oštrije sankcije protiv Rusije, tako da se sukob Nemačka-Rusija, kako na političkom, tako, možda, i na nekom drugom planu, čini manje ili više neizbežnim. U svakom slučaju, Nemačka je ponovo izložena svetlu na evropskoj pozornici kao zemlja koja koristi svoju ekonomsku i političku moć, i svoju relativnu veličinu u Evropi, da podržava najnazadnije i najdiskriminatornije oblike ideologije, poput ideologije Srpske napredne stranke u Srbiji ili poput ideologije kijevskog režima koji pokušava, u saradnji sa Zapadom, da slomi Rusiju kao geopolitički faktor.

Suštinsko pitanje u smislu psihološkog reseta je šta će se dogoditi ako Rusija pobedi u ovom sukobu, to jest kada Rusija osvoji Ukrajinu i osigura svoje strateške pozicije? Ona će tada prirodno krenuti u uređivanje svojih evropskih odnosa u skladu sa tim kako su se pojedine evropske zemlje ponašale prema njoj, a psihološko stanje ruskog naroda će biti pobedničko. Samim tim, nemački kroniji u Evropi, uključujući i srpski režim, biće psihološki neprijatelji Rusije, a narod u Srbiji će se okrenuti sebi i zapitati: šta se promenilo? Da li su jedine opcije koje imamo nastavak diktature, tačnije otvorene tiranije, apsolutno nejgorih, i da li možemo, javnom građanskom neposlušnošću, ne samo da srušimo ovaj režim nego da uvedemo tranzicionu pravdu u kojoj će vrh izvršne i sudske vlasti odgovarati za institucionalnu i moralnu katastrofu u kojoj živimo poslednjih 10 godina.

Vladimir Putin je najavio suđenja ljudima koji se nalaze na “ruskoj listi”, a kada se napravi jedna takva lista na visokom nivou, obično nastaju i druge liste. U zemljama koje su predmet represije često nastaju liste onih koji su represiju sprovodili, a pravda koja se sprovodi je brza, efikasna i zasnovana na načelima političke tranzicije.

Ljudima u malim tiranijama potreban je psihološki reset, koji će na površinu izbaciti politički, ali i egzistencijalni gnev malog, običnog čoveka, čiji je dobar komad života uništen birokratsko-totalitarnom vladavinom jedne u osnovi kriminalne grupacije najneobrazovanijih, ali najbezočnijih, koje je sve vreme podržavala Nemačka.

Veliki rat koji dolazi nije samo oružani rat, nego i psihološki reset čije posledice mogu samo da plaše totalitarne vladare u postkomunističkim kriminalnim grofovijama u kojima već deceniju prosperiraju na životnoj energiji i zloupotrebi najelementarnije pravde.

 

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *