Breaking News

Proširivanje liste pojedinaca pod sankcijama SAD

0 0

Apel pristojnim sudijama od dostojanstva da spasu sudstvo od SNS pošasti

Američki predsednik Džozef Bajden je 8. juna 2021. godine saopštio izvršnu naredbu u kojoj se navodi da je proširena lista osoba sa Zapadnog Balkana kojima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države i blokirana imovina.

U tekstu Izvršne naredbe navodi se “da bilo kakav oblik korupcije nije dozvoljen, samim tim oni koji koriste državničke funkcije i moć, ali i lično bogatstvo, kako bi na bilo koji način osigurali bolji položaj ili oštetili matičnu državu podležu novim sankcijama” (HAJPERLIK KA https://direktno.rs/vesti/svet/356548/bajden-politicari-zapadni-balkan.html).

Autori ovog teksta, kao i njihovi saradnici i kolege, u više nedavno objavljenih tekstova su ukazivali na to da ćemo predlog liste za lustraciju u pravosuđu i izvršnoj vlasti proslediti relevantnim ličnostima u Administraciji SAD i institucijama EU.

Što smo najavili, to smo i učinili. Sankcije su sada uvedene pojedinim kriminalcima u pravosuđu, jednom broju sa njima povezanih kriminalaca u izvršnoj vlasti, kao i onima koji opstruišu isporuku Radete i Jojića međunarodnim pravosudnim institucijama. Lista je namerno poverljiva, a ko treba taj će se već suočiti sa saznanjem o tome da je na listi kada bude hteo da pređe granicu EU ili SAD ili kada bude hteo da podigne novac koji drži u stranim bankama.

U najskorije objavljenom tekstu, koji je sažeo i naša nedavno pre toga objavljena upozorenja u otvorenim pismima vrhovnim sudskim vlastima u Srbiji i Ani Brnabić, autorka tog teksta navodi da demokratska javnost i intelektualci u Srbiji traže od EU i SAD da uključe na listu lista prema kojima se primenjuju sankcije tužioce i kriminalne sudije koji, kršeći elementarni moral demokratskog društva, viktimizuju protivnike SNS režima i siromašne građane Srbije po nalozima SNS vrhuške.

Pravosuđe je od EU i SAD apostrofirano kao najkritičniji i trenutno najlošiji javni sektor, i to je rezultat pre svega katastrofalnog rada osnovnih sudova i masovnog izbora novih, problematičnih SNS sudija od strane prošlog saziva VSS.

Pozivamo više sudove u Srbiji, u kojima bi po logici stvari trebalo da sede ozbiljniji, kompetentniji ljudi koji su školovani i formirani u vreme kada se presude nisu kupovale za 25 000 evra i kada se nisu donosile po nalozima prljave političke kvazielite, da pažljivo motre na kriminal u osnovnim sudovima o kome sada već vrišti, a ne više ječi, javnost.

Pozivamo dostojanstvene, pre svega starije sudije, ljude od ugleda koji postupaju u višim sudovima u sudijskog hijerarhij,i da ostanu dosledni svom sudijskom dignitetu i da svojim postupanjem što više suzbijaju tešku korupciju u osnovnim sudovima, u kojima, kao što se vidi iz medija, vladaju neverovatan nemoral i korupcija.

Politika izbora novih sudija od strane prošlog saziva VSS preti da uništi svaki ugled koji su starije sudije izgradile za srpsko sudstvo.

Bajdenova odluka je pobeda Srbije i njenih građana, a poraz Vučićeve oligarhije koja neosetno, polako, klizi u poraz.

Srbiji je potrebno nezavisno sudstvo kao kontrola otetoj izvršnoj vlasti, ali ne mafijaško, samovoljno, prostačko sudstvo u kakvo novi SNS kadrovi guraju Srbiju, preko svojih Gongo pravosudnih organizacija koje okupljaju mlađariju koja nije okusila ozbiljno znanje i pravo, ali bi već da kroji pravosudnu politiku. I evo kakvi su rezultati. Taj rezultat polupečenih a politički preambicioznih postadolescenata koje je prošli VSS politički postavljao na sudijske funkcije je sunovrat na moralno dno u osnovnim sudovima u kojima oni, kao novoizabrani kadrovi, isključivo i rade.

Novoizabrani SNS kadrovi koji uzimaju mito, ruše svaki ugled sudstva, a bave se, kako mediji izveštavaju, i neverovatnim nemoralom paralelno sa obavljanjem sudijske funkcije, moraju biti krajnje oštro kontrolisani od viših sudova i još oštrije sankcionisani za disciplinske prekršaje od strane sudskih vlasti.

Odgovornost za to snose predsednica Visokog saveta sudstva i ministar pravde, kao i predsednici sudova.

Predsednica Visokog saveta sudstva je Jasmina Vasović. Ministarka pravde je Maja Popović. One imaju priliku da daju ključan i istinski istorijski doprinos tome da se sudstvo Srbije izbavi iz katastorafe u kojoj se našlo.

Napadnuta pristojna srpska javnost može da im poruči isto ono što je demokratska Srbija poručila 5. oktobra 2000.: samo vas gledamo.

Naravno, ovog puta epilog niti može, niti će biti onakav kakav je bio posle 5. oktobra 2000. godine.

Prof. dr Vojin Rakić, Institut društvenih nauka

Prof. dr Aleksandar Fatić, Institut za filozofiju i društvenu teoriju

Univerzitet u Beogradu

 

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published.