Breaking News

Megatona

1 0

U podnožju starog, razgranatog drveta nepravde, decenijama se rascvetavalo ono što iz nepravde proizlazi: opasno, raznobojno, vrišteće, na sve načine napred-grabeće, ludilo. Dok smo ćutali, drvo je raslo, a među njegovim korenjem bubrilo je zlo u stotinama svojih oblika: ne samo greh, ne samo smrt, ne samo zločin, nego sam identitet, samo jezgro normalnosti, jeli su crvi.

I umesto da bolesno, crvljivo, drvo padne, suvo i beživotno, ovo bolesno, maligno drvo je bacalo zametke svuda po bašti ovog života, a ponajviše po pravdi. Oni koji su dužni da pravdu neguju i čuvaju, najviše su je gazili. Uzimali su nam decu na božjoj pravdi, otimali nam osnovna prava i slobodu, trgovali su tuđom srećom za sitne, bedne privilegije.

Najveće zlo u jednom društvu je prljava toga, prljavi sudija. To je to zlo koje je raslo u hladu prljavih, nekompetentnih pravnih fakulteta, prljavih vlasti više generacija, u hladu grana koje je porodilo drvo nepravde i zla. Danas se o ishodu nepravde, koja se u malom društvu oslikava u bedi sudijskog poziva, sve više govori u revolucionarnim terminima.

Ona Krležina zamračena balkanska krčma u kojoj se gasi svetlo a onda sevaju noževi danas je cela Evropa. Potonula u mediokritetstvo, u glupost, skrivena iza lepo negovanog tena nekolicine monstruoznih glupana koji njome upravljaju, ona nas vodi ka novom biblijskom potopu, ovoga puta ne vodom, nego megatonama nuklearnog oružja. Evropa čiji „šef diplomatije“ daje rasističke izjave na Koledžu Evrope, nazivajući Evropu „baštom“, a neevropske zemlje „džunglom“, isti čovek koji poziva na „uništenje ruske vojske“, i koji je u Srbiji za šefa delegacije postavio sličnog sebi, koji hvali kriminalno sudstvo, ne može se suočavati ni sa čim dobrim, promovišući glupost, dekadenciju i zlo.

Razlozi za ovo strašno stanje su moralni i duhovni. Svi smo tome doprineli svojom indiferentnošću prema nepravdi. Stara izreka da „nepravda vapije prema nebu za osvetom“ pokazuje se neumoljivo istinitom. Novi svet, novo normalno, u kome nema dobra i zla, u kome nema muškog i ženskog, u kome nema pravde i nepravde, nego je sve „socijalni konstrukt“, sve fiktivno i samim tim porecivo i lako oskrnavljivo, logikom svoje antihumanosti, kako se čini, stremi masovnom uništenju.

U tom masovnom uništenju, kao i u svim velikim ratovima, konstituisaće se neka nova, revolucionarna pravda. Šta ako ona uključi primarno bavljenje prljavim togama i ljudima koji su svoje društvene pozicije nominalno usmerene na zaštitu pravde koristili za bestidnu promociju nepravde? Šta ako nakon megatona po Evropi zapište oni koji više nemaju ništa da izgube? Šta ako počne lov na korporativni kapital i političku moć koju on plaća na način na koji se to dešava u revolucijama?

Ako odjeknu megatone, odjeknuće u rubnim krajevima Evrope i ratni zov ugnjetenih i splet revolucija će se pokrenuti paralelno sa uništenjem korena drveta relativizacije i nihilizma koje trenutno cveta u srcu Evrope.

Sv. Ava Justin i Sv. Vladika Nikolaj su govorili da je Evropa izvor ničeanskog prevrednovanja dobra i zla. Ali ničeansko razumevanje ide dalje i predviđa „rušenje idola“, predviđa ono što je Niče smatrao konstruktivnim uništenjem strukture poretka zasnovanog na dekadenciji.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *