Breaking News

Dr Aleksandra Bulatović: Apel Disciplinskom tužiocu VSS

0 0

Poštovani disciplinski tužioce,

Vrlo su raznoliki načini narušavanja ugleda sudstva, ali svakako najočigledniji, i nejnesporniji, je kada se sudija oglašava na društvenim mrežama na neprimeren način (recimo, nudi svoje usluge privrednom sektoru, objavljuje preporuke za advokate, reklamira njihove kancelarije, i objavljuje preporuke privrednika za sebe kao “konsultanta”, što je sve nedozvoljeno).

Ovakvo i druge forme skandaloznog ponašanja bile su prisutne kod jedne mlade sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu koja je, sasvim sigurno, medijski najeksponiranija sudija u Srbiji u negativnom smislu. Vi znate o kome je ovde reč.

Jedan od skandala koje je ova sudija izazivala uključivao je vršenje nasilja nad maloletnim detetom jednog našeg poznatog naučnika i profesora, i to uz upotrebu sudske straže da bi se detetu iznudio iskaz, u holu suda, pred desetinama građana, posle čega su o ovom incidentu izlazili i tekstovi u novinama.

Šta mislite da čini već ionako poljuljanom ugledu sudstva to kada jedna sudija, tek izabrana iz redova SNS kadrova, proizvodi ovakve skandale? Kada se povlači po medijima i kalja sud u kome radi, i pravosuđe u celini?

Možda se, disciplinski tuzioce, sećate sudije vranjskog osnovnog suda koja je objavljivala neprimerene fotografije na društvenim mrežama, pa je zbog toga razrešena. To je mnogo naivnije i bezazlenije ponašanje od ovog opisanog u gornjim redovima, u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, ali se čini da Vi nemate mnogo volje da dosledno, pravično i strogo procesuirate tu osobu i da predložite njeno razrešenje sa sudijske funkcije.

Gosopodine disciplinski tužioce, za poverenje javnosti u sudstvo najviše ste odgovorni Vi lično, jer ćete svojim predlozima Disciplinskoj komisiji VSS pokazati da li ste pošten sudija, častan član jedne svete profesije, ili ste nešto drugo.

Morate početi da čistite sudstvo od ljudi kojima u njemu apsolutno nije mesto. Sudstvo je sveta profesija u kojoj moralno nečistim, korumpiranim ljudima nema mesta. VSS i parlament su tu da predlažu i biraju nove sudije. Vi ste tu da tražite njihovo razrešenje i da vodite postupke protiv njih, i to dok je vreme, pogotovo u slučajevima kada neko trguje svojom sudijskom funkcijom i prodaje se preko mreža privatnim firmama, a još nije izabran ni na stalnu sudijsku funkciju.

Pozivam Vas da sledite primer predsednika Višeg suda u Beogradu, sudije Aleksandra Stepanovića, koji je na vreme pokazao otklon prema režimu koji korumpira sudije i tužioce, i ukazao na tužilačke i druge zloupotrebe koje dovode do razrastanja korupcije u Srbiji.

Doći će vreme novog reizbora, koji je neminovnost, ako ni zbog čega drugog, ono zbog nužnosti lustracije, i tada će biti malo Stepanovića, a Vi ćete biti posebno apostrofirani.

Mi Vas jasno i upadljivo vidimo, iako Vi možda mislite da ste nevidljivi. Javnost u Srbiji ne treba potcenjivati.

Dosadašnje postupanje Disciplinskog tužioca daleko je od minimalno zadovoljavajućeg za jednu demokratiju.

Vi niste dužni da postupate po službenoj dužnosti, ali jeste dužni, kada imate disciplinske prijave, da i te kako vodite računa o javnim skandalima koje sudije izazivaju i da ih procesuirate savesno, oštro i sa maksimalnim posledicama po njih onda kada je jasno da narušavaju i ovo malo minimalnog poverenja građana u sudstvo.

Takvih sudija koje radikalno narušavaju poverenje u sudstvo na sreću je malo, ali njihova nepodobnost za stalnu sudijsku funkciju je upadljiva.

Ako ni njih ne procesuirate, onda Vas treba procesuirati. I u smislu lustracije, i u smislu vaše pravne odgovornosti za takav rad.

Boris Tadić je pao sa vlasti neočekivano.

Sudija Nata Mesarović je pala sa sudske vlasti naglo i radikalno, toliko radikalno da joj nije dozvoljeno ni da bude advokat.

Isto se odnosi na bivšu ministarku pravde Snežanu Malović, kao i na niz bivših tužilaca na visokom nivou.

Morate uraditi časne stvari i početi da čistite sudstvo.

Odmah.

Bez ikakvog daljeg čekanja.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published.