Breaking News

Disciplinski tužilac Visokog saveta sudstva da izabere civilizacijsku stranu

0 0

Disciplinski tužilac Visokog saveta sudstva je ključni organ za disciplinsko procesuiranje i podnošenje predloga za razrešenje kriminalnih i nekompetentnih sudija, kakvih je ogroman broj u srpskim sudovima, još od vremena “žutih lopova”, u vreme kada je predsednik Srbije bio Boris Tadić, pa sve do novih “kohorti” SNS početnika koji je prethodni saziv Visokog saveta sudstva na čelu sa Dragomirom Milojevićem masovno birao na sudijske funkcije.

Mirjana Ilić, disciplinski tužilac VSS, nije do sada radila svoj posao ni približno korektno sa tačke gledišta elementarnih demokratskih i civilizacijskih standarda jedne evropske zemlje, iz više razloga o kojima je već pisano u javnosti, pa ćemo to samo ukratko pomenuti: ona i njeni zamenici su sistematski zataškavali brojne disciplinske prekršaje sudija, tako da je ogroman broj disciplinskih prijava zastareo, jer je rok zastarevanja koji je odredio Visoki savet namerno izuzetno kratak, kako bi se sprečilo efikasno disciplinsko procesuiranje sudija.

Osim navedenog, Mirjana Ilić i njeni zamenici su doneli veliki broj rešenja o odbačaju disciplinskih prijava koja su nezakonita ili nepravična, jer se u njima prelazi preko ozbiljnih disciplinskih prekršaja, kakvi su, recimo, neprosleđivanje žalbi na prvostepene odluke drugostepenom sudu, što je relativno učestao prekršaj sudija u parnicama u osnovnim sudovima zbog koga bi obavezno trebalo da budu odmah razrešeni, jer se takvim ponašanjem narušava načelo dvostepenosti u sudskom odlučivanju i otvoreno se zloupotrebljava sudijska funkcija.

Na funkciji disciplinskog tužioca, Mirjana Ilić i njeni zamenici morali su da odluče kom to svetu oni pripadaju: da li časnom svetu koji će jednog dana, relativno skoro, postaviti pitanje i njima i političkoj vrhuški koja ih je izgurala na te funkcije, ili kriminalnom svetu jednog potonulog, moralno posrnulog, primitivnog, duboko korumpiranog i iznad svega, strašno nekompetentnog sudstva u Srbiji? Da li je Mirjana Ilić deo prvog, ili deo drugog sveta?

Jedan od najužasnijih načina na koji kriminalne, nekompetentne sudije zloupotrebljavaju svoju funkciju je kada, umesto da se razračunavaju sa kriminalom i zloupotrebama na koje nailaze u svom postupanju, stupaju u koruptivne koalicije sa kriminalcima. Takvo ponašanje rezultira time da se oslobaćaju Cane Subotić, Joca Amsterdam i drugi, za najteža dela, koja uključuju i ubistva novinara, i to stranih, da se Belivuk pušta na slobodu nakon što je pretukao čoveka u sred bela dana u centru grada, i sličnim skandarima u krivičnom sudstvu.

U parničnom sudstvu, najnemoralnija forma sudijske nekompetentnosti i kriminala dešava se u porodičnim referatima, gde se već godinama ustalila praksa oduzimanja dece političkim protivnicima režima i siromašnim građanima, i poveravanja te dece botovima SNS, ili davanje u hraniteljske SNS porodice ili podvođenje u prostiticiju funkcionerima režima. Politički pritisak se vrši na sud preko ministarstva pravde, a donosioci odluka se pojavljuju na javnim funkcijama i u različitim odborima i upravnim telima na predlog vladajuće stranke.

U ovom ponašanju, korumpirane sudije sarađuju sa drumskim razbojnicima iz centara za socijalni rad, kako su ih nazvale kolege Danilo Ćurčić, Nađa Marković i Sara Nikolić, u tekstu istoimenog naslova, svojevremeno objavljenom na Peščaniku. Radi se o najgorem svetu koji je u sprezi sa odmetnutim strukturama državne bezbednosti. Nedavno je jedna takva fantomska “asocijacija centara za socijalni rad” u listu “Danas” odgovorila na neobjavljeni tekst jednog od nas, i to tekst koji se nalazi samo u njegovom računaru, a odgovor na to “reagovanje” koje je pokazalo da centri za socijalni rad prisluškuju ili na druge načine ilegalno prate ljude, nikada nije objavljen, ali je nadležno ministarstvo dopisom reagovalo na neobjavljeni tekst, poslat redakciji, i to email dopisom upućenim direktno autoru. Jasno je o čemu se tu radi.

U listovima Republika, na portalu Beograd 24 i u nizu drugih medija objavljena je ispovest oca kome su drumski razbojnici tražili 10 000 evra da mu povere njegovo sopstveno dete, a imena tih osoba su precizno navedena. Umesto da budu uhapšene, te osobe i dalje daju kriminalna “mišljenja”, po kojima sudovi, čiji je posao da ih razobliče i da sprovode pravdu, postupaju protiv oponenata SNS režima. Radi se o uigranoj mafiji čija imena više nisu tajna, jer se ista imena pominju na mnogim stranama. Svi oni su na listi za lustraciju Novog 6. oktobra, zajedno sa jednim brojem najeksponiranijih kriminalnih sudija.

Postavlja se pitanje na koju će civilizacijsku stranu krenuti Disciplinski tužilac VSS. Ovakvo stanje sa sudstvom se više ne može trpeti, i to je jasno svim strankama.

Novi 6. oktobar je potpisao sporazum o zajedničkom delovanju sa Demokratskom strankon, a Stranci slobode i pravde i Narodnoj stranci je blizak program Novog 6. oktobra o urgentnoj lustraciji nosilaca pravosudnih funkcija kao prvom koraku posle smene SNS vlasti.

Neke časne sudije su se opredelile za civilizacijski prihvatljivu stranu. Sudija Aleksandar Stepanović i neki drugi, pokazali su hrabrost.

Neke druge sudije i predsednici sudova su izabrale SNS botovsku stranu, i bave se oduzimanjem dece protivnicima režima, uključujući i slučajeve kada zlostavljaju decu u sudovima iznuđujući im iskaze da žele da žive sa SNS botovima, ili kada pored očiglednog nasilja od strane SNS botkinja, superviziranog viđanja dece zbog tog nasilja, ili izrečenih mera zabrane prilaska deci, pokušavaju da decu dodele upravo tim SNS roditeljima.

Takve sudije su već na listi za lustraciju i građanska Srbija će nastaviti da traži da im Evropa uvede zabranu prelaska evropskih granica i boravka u zemljama EU, kao i da im zabrave stanove, kuće i vikendice koje imaju, neretko na primorju. Za takvu akciju će se ustanoviti zakonski osnov.

Došao je trenutak da pristojno društvo kaže “dosta je bilo!” drumskim razbojnicima, bilo da oni dolaze iz centara za socijalni rad, ili iz sudova, da se preseče trgovina našom decom, i da sudije odluče gde vide sebe: u zatvoru, ili u pristojnom društvu.

Ne postoji treće mesto. Ne više, kada se uspostavi istinska vladavina pravde i istinskog prava, a ne lažnog, manipulativnog “prava” u kome sudije sude služeći se prostačkim procesnim štosovima, a ne na osnovu morala i istinskog pravnog znanja.

Posao disciplinskog tužioca VSS je u žiži borbe protiv nestručnog, politički korumpiranog sudstva.

Disciplinski tužilac snosi odgovnost za svoje postupke, veću nego bilo koji drugi sudija.

Dosadašnji rad disciplinskog tužioca je potpuno neprihvatljiv i kvalifikuje disciplinskog tužioca za lustraciju.

Potrebne su promene, radikalno uozbiljavanje disciplinskih organa VSS, i hitno ažurno postupanje protiv svih onih čije postupanje odražava političke uticaje, pogotovo u slučajevima teških zloupotreba, od kojih su neke navedene u ovom tekstu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published.