Breaking News

Tranzicionom pravdom do smrtne kazne za političke i pravosudne zločine

0 0

U tranzicionoj pravdi postoji jedan ključni element koji omogućava njeno uvođenje i primenu, a to je momenat javnog gneva zbog sistematskog narušavanja prava ljudi, ali istovremeno i zbog izneveravanja legitimnih očekivanja da vlast, a posebno pravosudna vlast, bude kompetentna, časna, i da raspolaže elementarnom opštom kulturom i moralnim obzirima.

U ovoj zemlji, trideset godina traje katastrofa u pravosuđu u kome nije bilo ni ozbiljnog čišćenja, ni uvođenja bilo kakve discipline ni provere kompetencije ni znanja.

Za tih 30 godina stvorilo se svakakvog zla, čast časnim, poštenim i kompetentnim sudijama i tužiocima, koji su izuzeci od ovog pravila.

To zlo učestvuje u delovanju režima protiv njegovih protivnika i siromašnih građana Srbije, na način koji najbolje opisuju sledeći Jesenjinovi stihovi:

“Sa droljama stihove ja čitam,

sa banditima ločem do klonuća”.

Upravo zbog tog stanja, model tranzicione pravde koji zagovara opozicija se mora primeniti prema korumpiranim pripadnicima pravosuđa. Ovaj model je dobro poznat u literaturi i u iskustvu tranzicija u regionu, ali on u Srbiji mora uključivati povratak smrtne kazne na period od 20 godina.

Sudije i tužioci koji su deo režima već 30 godina, a ne spadaju u časne izuzetke, moraju znati da navedeni način ponašanja ima kobne posledice, kako u životu, tako i u literaturi.

Mi smo svi odrasli ljudi, i odgovaramo za svoje postupke.

Jer, ako sa droljama i banditima ločem do klonuća umesto da budem moralni uzor i sudim po pravdi i istini, još više nego samo po zakonu, moja budućnost je samo jedna, i opisao ju je isti pesnik:

“Crni čovek na krevet mi seda;

crni čovek mi ne da da zaspim svu noć”.

Tranziciona pravda je neminovnost.

Kao i savest, ona je uvek individualizovana.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *