Breaking News

Povodom posete Gabriela Escobara Bosni i Hercegovini

0 0

IZA POLITIKE RAZARANJA BOSNE I HERCEGOVINE STOJE VUČIĆ I NJEGOV REŽIM

 

Politika SAD prema Balkanu stalno se pogrešno razumeva u Srbiji, zbog tog samozaljubljenog stava da je Srbija kao zemlja posebno važna. Osnovna činjenica koju političari u Srbiji ne razumeju je da je najvažnija zemlja na Balkanu Bosna i Hercegovina, ne samo strateški, zbog tri naroda koji se u njoj nalaze u specifičnim institucionalnim i teritorijalnim odnosima, nego i etički, jer to je zemlja koja simboliše Balkan, njegovu kulturu, identitet i toleranciju, i čije razaranje bi bilo kardinalni etički zločin.

Upravo stoga je politika razaranja Bosne i Hercegovine, iza koje fundamentalno ne stoji Milorad Dodik, nego Aleksandar Vučić i njegova fašističko-desničarska organizacija u Beogradu, osnovni problem Balkana. Stoga je osnovni zadatak za američku administraciju obaranje režima Aleksandra Vučića, i to na takav način da se stvore uslovi za obuhvatnu tranzicionu pravdu i za ubrzana suđenja pred specijalnim tranzicionim tribunalima hiljadama kriminalnih pripadnika ove organizovane grupe ljudi koji se bave korupcijom i destabilizacijom regiona.

Kolega Vojin Rakić i ja smo nedavno uputili otvoreno pismo Gabrielu Escobaru u kome pozivamo da SAD inciraju podnošenje optužnice protiv Vučića pred Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) u Hagu. Vest o tom pismu prenelo je i Oslobodjenje, kao i niz regionalnih medija. Suština problema leži u činjenici da režimi poput Vučićevom i ne treba da padnu na izborima, nego uz organizovanu građansku neposlušnost, jer tek takav scenario omogućava rapidno, efikasno implementiranje tranzicione pravde prema svima onima koji su aktivno učestvovali u fašističkoj represiji nad neistomišljenicima i siromašnim građanima, a koji su legitimasali, ili su aktivno učestvovali u destabilisanju regiona, posebno Bosne i Hercegovine. Radi se o istim ljudima. Poslušnim, nemoralnim ljudima na javnim funkcijama koji su slušali jednog neuravnoteženog, bolesnog čoveka sa destruktivnim ambicijama.

Vučić je Neron Balkana. On izaziva požare gde god se okrene. U njegovoj zemlji se oduzimaju deca političkim protivnicima režima, što je zločin nepoznat u Evropi još od vremena fašizma u Španiji pod generalom Frankom. To je čovek koji ne nudi nikakvu stabilnost, nego stalne sukobe, i neverovatno je da je doskorašnja nemačka kancelarka Merkel smatrala da je Vučić faktor stabilnosti. Na primeru Bosne i Hercegovine najbolje se vidi da je Vučić izvor najveće nestabilnosti, a po sumanutim izjavama njegovih glasnogovornika, kao što je ona o uspostavljanju „sprskog sveta“ (čitaj Velike Srbije), jasno se vidi da je Vučićeva regionalna politika i dalje malo i prividno umiveniji šešeljizam.

Vučićevim odlaskom sa vlasti stabilisala bi se Bosna i Hercegovina jer nova vlast, ukoliko bi bila prozapadna i demokratska, ne bi podržavala destrukciju unutar bosanske teritorije i institucija. Samo otklanjanjem desničarskog i fašističkog tumora koji predstavlja radikalsko miloševičevsko nasleđe u Srbiji, i to odlučnim delovanjem SAD, može se održati Bosna usred udara koje ona trpi već decenijama.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *