Breaking News

Otvoreno pismo ambasadoru SAD, Kristoferu Hilu, povodom preuzimanja dužnosti u Srbiji

0 0

Poštovani ambasadore Hil,

Demokratska i proamerička javnost i intelektualci u Srbiji su sa nestrpljenjem čekali Vaš dolazak u Beograd. Vaš dolazak je, očekujemo, početak povratka aktivnije američke diplomatije u Srbiji.

Svojevremeno, vi se bili autor mirovnog plana za Bosnu i Hercegovinu, koji su tadašnje vlasti odbile, a posledice tog odbijanja su bile katastrofalne za region.

Danas se u Srbiji na vlasti nalaze ljudi koji su u to vreme bili u strankama koje su činile vlast koja je vodila ratove u bivšoj Jugoslaviji. Stoga je logično da Srbija danas ima iste društvene probleme kao u vreme Slobodana Miloševića. Ona ima status “hibridnog režima” u kome se guše protivnici režima i kritički mediji. Ukratko, Srbiji još uvek predstoji demokratizacije. U demokratskom smislu, ona je prespavala period od kada ste vi bili aktivni u regionu. U nekim aspektima, poput stanja u pravosuđu, Srbija je u još mnogo gorem stanju nego što je bila u vreme Miloševića.

Način da se Srbija demokratizuje uključuje tri osnovne strategije koje ambasada SAD treba da promoviše:

  1. Ispostavljanje jasnih zahteva srpskoj vlasti u smislu opredeljivanja u spoljopolitičkoj orijentaciji i, ukoliko ta vlast nastavi da pokazuje svoje miloševićevsko lice, uvođenje sankcija pripadnicima političke vrhuške i vrhu pravosuđa koje je udarna pesnica režima. Te sankcije treba da uključe zamrzavanje imovine i sprečavanje finansijskih transakcija i putovanja. Sankcije koje bi uvele SAD prema odgovornima za automatsku i ne demokratsku politiku i pravosuđe ubrzo bi preuzele i evropske zemlje i one bi imale isti efekat kao što su imale u obaranju miloševićeve mašinerije rata i zla.
  2. Hitno postavljanje savetnika za suzbijanje korupcije u regionu, sa sedištem u Zagrebu, formiranje ad hoc tribunala za političke, pravosudne i korupcijske zločine u regionu, kao mini-verzije Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, i osnivanje pritvorske jedinice u regionu sa američkim i međunarodnim istražiteljima.
  3. Aktivnu istragu i podizanje optužnica posebno protiv režimskog pravosuđa u Srbiji, koje je jezgro režimskog terora i zaštite kriminalizovane vlasti, kao i protiv istaknutih pripadnika vladajućih stranaka koji aktivno promovišu totalitarnu politiku sa antievropskim, antiameričkim i antidemokratskim vrednostima.
  4. Prevođenje međunarodnih kontakata i finansijske podrške sa režimskih organa na civilno društvo, kao što je bilo slučaj u vreme borbe protiv Miloševićevog režima, čime će se ojačati istinski demokratski sektor i oslabiti poluge izrazito korumpirane, fašistički ideologizovane, vlasti.

Svi navedeni instrumenti spadaju u strategiju koju je međunarodna zajednica, predvođena SAD, sprovela tokom ratova u bivšoj SFRj, i koja je dovela do smene tadašnjih vlasti. Ta smena, zahvaljujući korupciji i nesposobnosti post-miloševićevske opozicije, nije sprovedena do kraja, iz dva osnovna razloga:

  1. Nije sprovedena detaljna i oštra lustracija, koja se mora sprovesti sada, i
  2. Nije sprovedena oštra tranziciona pravda, uz postavljanje tranzicionog tužioca za političke i pravosudne zločine, privremeno suspendovanje režimski duboko kompromitovanog Ustava i donošenje posebnih tranzicionih zakona koji će omogućiti brzo procesuiranje i izricanje najoštrijih kazni velikom broju režimskih aktera u pravosuđu pre svega, a potom i u drugim institucijama.

Čini se da je Vaša politička sudbina da budete borac, u ime SAD i sa resursima SAD kao zemlje koja je liberalni i intelektualni uzor najvećem delu srpske istinske elite, protiv totalitarizma, ostataka komunističkog mraka i terora u regionu Zapadnog Balkana.

U navedenom smislu, možda je Vaša politička sudbina i zaveštanje, po kome ćete, uostalom, i ostati upamćeni u analima američke, ali i evropske diplomatije, upravo suzbijanje terora nad slobodnim ljudima i građanskim društvom i protivnicima režima u ovom regionu.

Ostanite na tom putu i dovršite ga bez odlaganja.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published.