Breaking News

Na nasilje SNS se mora odgovoriti protestima

0 0

Pre izvesnog vremena sam pisao o tome da je neophodno uvesti smrtnu kaznu, i naglasio sam da to kažem kao neko ko je učestvovao u ukidanju smrtne kazne u Srbiji, tokom vlasti pokojnog premijera Zorana Đinđića.

Razlog za ponovno uvođenje smrtne kazne je specifičnost takozvanih “političkih zločina”, odnosno krivičnih dela koja se čine po nalogu političkih vlasti. Ova dela čine službenici režima, ali i partijski aktivisti i “botovi” režima, i to neselektivno: od demoliranja imovine političkih protivnika, preko paljenja kuća kritički orijentisanih novinara, prebijanja i nameštenih sudskih presuda kojima im uzimaju decu, do ubistava.

Specifičnost političkih zločina je da se u vezi sa njima mora poslati najsnažnija moguća društvena poruka, pogubljenjima njihovih izvršilaca i njihovih nalogodavaca. Smrtna kazna je znak najoštrije društvene osude neke vrste ponašanja, i taj princip je važio kroz čitavu istoriju ljudskog društva. U danas najdemokratskijoj zemlji na svetu, SAD, postoji smrtna kazna koja se izvršava na različite načine u različitim saveznim državama.

Neposredno nakon najave, na ovom blogu, rada sa SAD na projektu ponovnog uvođenja smrtne kazne za političke zločine posle smene Vučićeve fašističke vlasti, demoliran mi je automobil.

Ta poruka koju režim šalje kritičarima u stvari jasno govori koliko je neophodno oštro se obračunati sa političkim zločinima svih nivoa, jer je njihova prisutnost sveopšta i ljudi koji ih čine su spremni da ih čine ponovo, u službi neke nove političke vlasti. Ukoliko oni ne budu odstranjeni iz društva, promena ne može biti. To se ne odnosi samo na nekoliko porodica koje u okviru režima pljačkaju društvo i uništavaju biološku sredinu, a time i ugrožavaju biološki opstanak svih nas. Smrtna kazna se mora primeniti i na izvršioce, jer bez izvršilaca, nalogodavci ne bi mogli da uništavaju narod i društvo.

U vezi sa tim je i pitanje o tome kako se može odgovoriti na sve veće nasilje SNS prema građanima u periodu približavanja izbora. Očigledno je da institucije u Srbiji ne postoje mimo partijske strukture vladajuće stranke, da one, a posebno policija i pravosuđe, ne rade svoj posao, nego da služe za viktimizovanje protivnika režima i siromašnih građana. Stoga je jedini odgovor na nasilje SNS u masovnim demonstracijama koje treba da krenu od septembra.

Ove demonstracije treba da počnu u odnosu na katastrofalno politički kupljeno pravosuđe, koje ne igra ni minimum svoje korektivne uloge da zaštiti građane. Potom, one treba da se prošire i da uključe proteste zbog sistematskog uništavanja reka, jezera, šuma, oranica, vazduha i vode i prodaje naših prirodnih resursa od strane par vladajućih familija. Nakon toga, demonstracije treba da pređu u opštu građansku neposlušnost.

Treba dići ruke od iluzije da će jedan navijač koji se nalazi na vlasti pristati na civilizovane izborne uslove. Ova vlast, kao i svaka navijačka grupa, razume samo veću i homogeniju navijačku grupu sa druge strane. Oni taj mentalitet pokazuju kada se građani okupe da protestvuju, tako što okupe svoje pristalice da pokažu da njihovih navijača ima više. Poslednji put su to uradili okupljajući svoje botove da demonstriraju protiv zahteva da se u jednom naselju obezbedi pijaća voda. Ta vrsta sumanutog mentaliteta reaguje samo na opšti građanski bunt, što se i pokazalo prilikom demonstracija zbog najave ponovnog uvođenja policijskog časa, jula 2020. godine.

I prethodna inkarnacija ovog režima, u vidu vlasti Slobodana Miloševića, otišla je sa vlasti tek kada se u Beogradu okupilo više od 100 000 ljudi.

Nama su potrebni masovni građanski protesti, možda već ovog oktobra, 2021, a potom i jasan, dosledan i odlučan naknadni korak, u saradnji sa SAD, kojim ćemo, kroz tranzicionu pravdu, i kroz privremeno vraćanje smrtne kazne, konačno odseći toksično i zloćudno tkivo političkog zločina koje se nataložilo u društvenom sistemu.

Građanski protesti su tekovina demokratije, oni su sama srž demokratskog nadzora nad vlašću.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *