Breaking News

Britanija i Nemačka za sankcije

0 0

Posle potpisivanja Izvršne naredbe predsednika Đozefa Bajdena o stavljanju pojedinaca pre svega iz Srbije i Albanije na listu sankcionisanih od strane SAD zbog korupcije, ministri spoljnih poslova Nemačke i Velike Britanije potpisali su sporazum koji i ove dve zemlje svrstava u koaliciju za suzbijanje korupcije.

Predsednik Bajden je korupciju opisao kao “vanredan” i prioritetan izazov za SAD kada je reč o Srbiji, jer korupcija sprečava stabilizaciju društva i njegovu punu integraciju u transatlantsku arhitekturu država. Stoga će SAD inicirati osnivanje Međunarodnog tribunala za korupciju za Zapadni Balkan, i to pre svega za zemlje bivše Jugoslavije i Albaniju.

Za sada je američka ambasada u Beogradu objavila, u svom zvaničnom saopštenju, da je Goran Radosavljević Guri na listi individualno sankcionisanih već godinama, zbog toga što je komandovao jedinicom koja je ubila trojicu američkih državljana, braću Bitići, i zbog toga što do sada za to nije odgovarao.

Osim toga, poznato je da se Milorad Dodik nalazi na listi sankcionisanih, ali je isto tako u javnost procurela informacija da se planira preduzimanje mera prema oko 20 000 građana Srbije koji su povezani sa korupcijom, pre svega iz izvršne vlasti i pravosuđa. Za sada su najozbiljniji kandidati za uključenje na listu sankcionisanih pripadnici samog vrha pravosudnih vlasti (predsednica VKS i VSS, disciplinski tužilac VSS, ministarka pravde) i nekoliko sudija nižih sudova za koje postoje dokazi da su koruptivno delovale protiv protivnika režima Aleksandra Vučića, konkretno u Prvom i Trećem osnovnom sudu u Beogradu.

Građansko društvo u Srbiji je angažovano u radu na ovoj temi i mi ćemo učiniti sve da identifikujemo nosioce pravosudnih funkcija i funkcionere u izvršnoj vlasti koji zloupotrebljavaju svoje položaje na koruptivan način, bilo da kao sudije i tužioci donose odluke koje su nezakonite, nepravične i otvoreno na štetu protivnika vladajuće klike, bilo da procesno zloupotrebljavaju svoja ovlašćenja, bilo da kao pripadnici izvršne vlasti postupaju na načine koji su jasno motivisani koruptivnim metodama.

Na sledećem sastanku grupe nevladinih organizacija koje se bave ovom temom lista predloga za uključenje na listu sankcija SAD biće proširena sa nekoliko predsednika sudova i srednjerangiranih javnih službenika koji godinama učestvuju u zloupotrebama protiv protivnika režima.

Još jednom pozivamo Disciplinskog tužioca VSS i predsednicu VSS da počnu da postupaju u odnosu na tešku korupciju u redovima sudija, da rešavaju skandale u Prvom i Trećem osnovnom sudu u Beogradu, jer se ne može dozvoliti da se ovakva krivična dela i etički prekršaji od strane sudija ignorišu.

Mi ćemo se obratiti i ambasadama Velike Britanije i Nemačke radi uključenja ovih imena u njihove liste sankcionisanih, kao što ćemo insistirati i da Evropska delegacija u Beogradu, koja prati reformu pravosuđa, preporuči jednoobrazno sankcionisanje svih koji zloupotrebom sudijskih i tužilačkih funkcija onemogućavaju opoziciono delovanje i viktimizuju protivnike režima.

Iako je taj režim izdajnički sa tačke gledišta integriteta sprskog društva i njegovih dugoročnih interesa, on je generator antiamerikanizma i antievropskih sentimenata kod velikog broja svojih glasača. Takva orijentacija, kojom ovaj režim guši opozicione glasove preko korumpiranih sudija i tužilaca, često uništavajući i njihove porodice, a istovremeno sprovodi antiameričku politiku i faktički potpuno urušava zapadnu provenijenciju srpske politike usled svog sve bližeg odnosa sa Kinom, ne može se tolerisati i građansko društvo će se tome na sve načine usprotiviti.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *