Breaking News

Američke sankcije valja očekivati za više stotina saradnika režima

0 0

Lista od 28 ljudi za američke sankcije koju je video Vuk Jeremić samo je prvi korak, posle stavljanja na tu listu Radojičića i Veselinovića, šampiona Vučićevog poligrafa koji su osumnjičeni od Stejt Departmenta za najteža krivična dela.

Valja očekivati da će sankcije Stejt Departmenta biti uvedene za više stotina ljudi, u tri početna kruga: prvi krug su neposredni saradnici samog Aleksandra Vučića i njegovi najbliži saizvršioci, drugi krug čini vrh pravosuđa, posebno predsednici sudova, a treći krug obuhvata one koji su vršili represiju nad građanima u ime izvršne vlasti, i njih ima najviše.

Pojedinci iz drugog i trećeg kruga najmanje će osetiti same američke sankcije, jer to su samo poslušnici koji retko putuju i nemaju interese u inostranstvu, no oni će biti posebno izloženi lustraciji koju će SAD nametnuti neposredno nakon promene vlasti, uz podvrgavanje jednog broja njih tranzicionoj pravdi i specijalnom krivičnom postupku. To se posebno odnosi na korumpirane i poslušne sudije i predsednike sudova.

Namera američke administracije je da natera Aleksandra Vučića da se povuče a potom da ga podvrgne krivičnoj odgovornosti, iz tri razloga.

Prvi razlog je što je Vučić pokazao drskost i neprihvatljivo ponašanje zbog uvođenja Kine i njenih prljavih tehnologija na velika vrata u Srbiju.

Drugi razlog je zbog dopuštanja da Milorad Dodik intenzivira svoje radnje na narušavanju integriteta BiH.

Treći razlog je zbog uništavanja pravosuđa i upotrebe korumpiranih predsednika sudova za obračun sa protivnicima režima, od kojih su neki američki đaci i prijatelji današnjih američkih političara i stručnjaka za region.

Uz nerešavanje ubistava braće Bitići i otvoreno partijsko podržavanje onih koje Amerika tretira kao osumnjičene, to je samo po sebi, kao i ponovljeni udar na Bosnu i Hercegovinu, kako je to nedavno formulisao državni sekretar Bajden, lični razlog za mnoge u današnjoj administraciji da ovo neodrživo stanje konačno i definitivno raščiste.

Sve ovo je, direktno ili indirektno, u dva svoja nedavna intervjua data regionalnim medijima rekao glavni američki stručnjak za Balkan i kreator politike Stejt Departmenta prema ovom regionu, Daniel Server.

Važno je znati kako funkcionišu sankcije i zašto se one u stvari uvode.

Sankcije se ne uvode na osnovu nekih “poverljivih podataka”, nego isključivo na osnovu otvorenog izvora, odnosno na osnovu javno dostupnih podataka, pre svega u medijima. To se vidi iz činjenice da su prva dva sankcionisana lica Radojičić i Zvonko Veselinović, koji su notorno poznati u srpskom društvu i detaljno obrađeni u velikom broju medija.

Nakon ovih ljudi, sankcije valja očekivati za širi krug saradnika režima koji su povezani sa sumnjom na ozbiljna krivična dela i korupciju, pri čemu uopšte nije važno da li se protiv njih vodi istraga ili ne, jer SAD shvataju da se srpskom pravosuđu ne može verovati i da je ono jedan od instrumenata Vučićeve vladavine nad narodom. Uostalom, ni Radojičić ni Veselinović nisu pravnosnažno osuđeni ni za kakvo delo, a za ovog prvog je predsednik lično izjavljivao kako je divan momak koji je prošao poligraf i nije kriv ni za šta.

Zahvaljujući spavačima službe u opozicionim redovima protesti su osujećeni i delom oslabljeni, ali to će samo dodatno zaoštriti američki pristup stanju stvari u Srbiji i proširiti listu kandidata za sankcije.

Očajnički manevri režima koji uključuju upotrebu svojih “spavača” u predsedništvima opozicionih stranaka (poput onih koji se povlače iz organa stranaka u ključnim trenucima, i imaju obrazac takvog ponašanja decenijama, po principu “družba je družba, a služba je služba”) sve više otkrivaju način rada režimskog aparata i ljude koji tom aparatu godinama služe predstavljajući se lažno kao advokati, intelektualci, opozicioni aktivisti, itd.

Iz navedenih razloga, sada se dešava sve ono što je Server otvoreno rekao: “Vučić je izneverio obećanja koja je dao predsedniku Bajdenu pre više godina. Mnogo kradu. Sada je gotovo.”

Naravno, pametan čovek zna kada je gotovo, i sam se povuče.

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published.